Värdera Online

Gratis bilvärdering online och via SMS

Få bud från +35.000
bilhandlare

Eller ring oss direkt på: 08-51 51 13 70

Vi värderar endast svensksålda bilar, max 10 år gamla,
max 17.000 mil. Genom att skicka in detta formulär godkänner du vår integritetspolicy.

Värdera bil gratis online

10-20 bud per bil

Hämtning i hela landet

Omdömen på Trustpilot

Så fungerar
bilvärdering med oss

1

Värdering online

Fyll i formuläret med reg nr. och miltal. I steg två fyller du i e-post och mobilnummer samt när i tiden du planerar att sälja din bil. Nu visas värdet på din bil i ett bredare spann direkt online. Värdet som visas är ungefärligt. För att bedöma mer exakt vad din bil är värd krävs en manuell värdering av en fackman. Detta erbjuder vi också gratis.

2

Professionell
värdering

Efter att du valt att värdera bil hos GoCar, hör vi av oss på telefon. Ofta samma dag, senast dagen därpå. Vi värderar i det skedet din bil manuellt. Du får en mer exakt värde. Att värdera bilen kostar dig ingenting. Tycker du att värderingen är rimlig väljer du om du vill gå vidare med oss. I det fallet lägger vi ut din bil på auktion med +35.000 anslutna bilhandlare över hela Europa.

3

Du väljer om du vill
sälja med oss

Vill du sälja din bil med oss så lägger vi ut din bil på vår auktionsplattform. Även detta är kostnadsfritt utan förbindelser. Bilhandlarna tävlar om att att få köpa din bil. Vårt intresse är att handlarna ska ge dig så bra betalt som möjligt. Priset du får avgör marknaden. Är du nöjd med försäljningspriset drar vi av ett arvode från bilhandlaren som köper din bil.

Vanliga frågor och svar

 • Hur vet ni vad min bil är värd?

  Att avgöra en bils värde är ingen exakt vetenskap. Vi hjälper dig dock att komma så nära verkligheten som möjligt. Först får du en värdering online i ett bredare spann. Efter det får du en professionell värdering där vi tittar närmare på specifika faktorer för just din bil. Slutligen bestämmer marknaden värdet på din bil.

  Våra auktioner ger i snitt 21 bud per bil. Detta ger alltså en precis och maximerad värdering av din bil vid den specifika tidpunkten.

 • Vad innebär en gratis värdering online?

  En onlinevärdering med GoCar innebär att vi genom en rad mätpunkter tittar på vad en liknande bil sålts för historiskt. Marknaden går upp och ner mycket i pris. Bilens skick spelar också en avgörande roll för bilens pris.

  Vår värdering online ger dig därmed endast en indikation på vad din bil är värd. Allt detta sker automatiskt.

 • Hur går en professionell värdering till?

  En professionell värdering innebär att en av våra erfarna värderare tittar närmare på just din bil. Över telefon får du ett mer exakt värde. Faktorer som tillbehörspaket och bilens slitage spelar en avgörande roll.

 • Kostar det något att få min bil värderad?

  Vår tjänst kostar dig ingenting. Att värdera din bil online är gratis. Bilvärderingen med en fackman är även kostnadsfri.

  Väljer du att sälja till det höga bud du får genom vår auktion så kostar dig det egentligen inte heller något. Vi drar av en provision från försäljningspriset. Detta pris ligger alltid över det pris du förväntar dig.

 • Varför ska jag värdera bilen med er?

  Med GoCar får du alltid ett trevligt bemötande och möjligheten att värdera din bil gratis. Du förbinder dig aldrig till att sälja bilen och värderingen är såklart helt gratis. Du som vänder dig till oss kan vara säker på att du får högsta möjliga värdering. Detta då vi inte har ett egenintresse att köpa din bil. Hos oss säljs din bil till den bilhandlare som ger det högsta budet.

Bilvärdering –
olika metoder

En begagnad bils värde är inte alltid lätt att avgöra. Det finns lite olika sätt att se på hur en bil ska värderas. Ett sätt att värdera din bil är att titta på statistik, vad likvärdiga bilar har sålts för historiskt. En annan sak som avgör bilens värdering handlar om vilket skick bilen är i. Marknaden för begagnad bil varierar från tid till tid sett till utbud av bilar och efterfrågan hos konsumenten. Covid 19 och coronapandemin har exempelvis påverkat detta mycket. Denna efterfrågan på marknaden kan även variera från bilhandlare till bilhandlare.

“ Det finns lite olika sätt att se på hur en bil ska värderas…

Har en bilhandlare exempelvis köpt in en stor mängd av en viss modell så kan det hända att just din bil just då inte har ett lika högt värde för den handlaren. Att få en värdering av en professionell fackman skiljer sig ofta mycket från en värdering av en oerfaren privatperson eller en värderingsrobot.

Ibland kan även den mänsklig faktorn påverka värdet på en begagnad bil. Om personen som äger fordonet är för personligt fäst vid bilen så kan det spela in och göra att personen inte vill sälja bilen till dess verkliga marknadsvärde. Vi reder ut de olika begreppen kring bilvärdering nedan.

1

Serviceboken ifylld enligt plan.

2

Två eller fler nycklar (extranyckel).

3

Repfri lack.

4

Kaross fri från bucklor.

5

En rostfri bil.

6

Vindruta utan stenskott

7

En väl reparerad och underhållen bil (ex nyligt kamremsbyte)

8

Låga miltal i förhållande till årsmodell

9

Dyra tillbehör (dragkrok, sportpaket osv.)

10

Vinterhjul på bra och välbehållna fälgar

Bilens skick påverkar dess värde

En äldre bils värde varierar mer än för nyare bilar. Sambandet förklaras enklast genom ett exempel. Tänkt dig en bil som är över tio år gammal, som just bytt kamrem, däck, bromsar och stötdämpare och som dessutom är rostfri, repfri och fri från bucklor. Tänk dig samtidigt en exakt likadan bilmodell som inte reparerats och vanskötts. Här kan priset vara minst det dubbla för bilen som fått den noggrannare tillsynen.

När det gäller hur bilens skick påverkar dess värde för en nyare bil så ser det annorlunda ut. Nyare bilar har ett betydligt högre grundvärde. Kostnaden för en reparation eller skada blir i förhållande till bilens värde betydligt mindre. En nyare bil med med ett värde på 200.000 kr som reparerar en skada för 5000 kr innebär 2,5% prispåverkan.

En gammal bil med ett värde på 20.000 kr som behöver åtgärda samma skada för 5.000 kr innebär istället 25% skillnad i pris. Det innebär alltså att äldre bilar är svårare att värdera än nyare bilar.

Så mycket är bilen värd enligt statistiken

Statistiskt sett är värdeminskningen på en bil som gått 2000 mil per år i genomsnitt 15%. Det är lätt att tänka fel här. Det handlar alltså inte om 15% + 15% för två år utan 15% ett enskilt år och 15% på resterande värde nästa enskilda år. Statistiskt blir det istället att en bil tappar 48% av sitt värde var fjärde år. Statistiskt tappar bilar mycket mer i värde det första året jämfört med kommande år. Det första året tappar en bil 25% av sitt värde.

Så mycket är bilen värd efter x antal år:

Bilmodell Nypris Bilvärdering år 1 Bilvärdering år 2 Bilvärdering år 3 Bilvärdering år 4 Bilvärdering år 5
Tesla Model Y 600000 450000 382500 325140 276360 234900
Toyota Yaris 115 Active Hybrid 255000 191250 162563 138185 117453 99832
VW Passat Laddhybrid 569000 426750 337238 286665 243657 207103

Ovan statistik fungerar som ett generellt riktmärke för bilar upp till 10 år. Värdet skiljer sig +/- 6 procent beroende på bilmodell. Ju äldre bilen blir desto större blir spridningen i pris då skick och miltal varierar mer än för nyare bilar.

Utbud och efterfrågan påverkar när du ska värdera din bil

Utbud handlar om hur många bilar det finns till salu samtidigt under en viss tidsperiod. Efterfrågan handlar om hur många köpare det finns samtidigt under en viss tidsperiod. Utbud och efterfrågan påverkar hur en bil värderas en given tidpunkt.

Vi antar att antalet bilspekulanter är lika många per månad under en tvåmånadersperiod. Den ena månaden fanns 100.000 bilar till salu och den andra månaden endast 80.000 bilar till salu. Då är det rimligt att anta att bilarna värderades lägre den månad det fanns fler bilar till salu.

Så bra är en gratis bilvärdering av begagnade bilar online

Att gå på försäljningsstatistik över vad begagnade bilmodeller sålts för historiskt ger en helt ok bilvärdering.

När du väljer att värdera din bil online via GoCar blir värdet mer precist, då fler parametrar vävs in i bilvärderingen. Ju mer berikad data som anges desto mer precis bilvärdering kan en värderingsrobot online ge. Anges endast miltal och årsmodell så blir värderingen trubbigare. Anges ytterligare information som tillbehör, slitage, reparationer, servicebok osv så kan roboten räkna ut en mer exakt värdering.

Personligt värde spelar ingen roll

Ibland kan bilen ha ett stort emotionellt värde. Detta ofta beroende av bilens historia. Du kanske har upplevt många fina semestrar med familjen i den specifika bilen. Du minns känslan av första vårturen nercabbat. Du kanske ärvt bilen eller lagt ner tusentals timmar på en veteranbil.

Anledningarna kan vara många att bilen har ett högt värde just för dig. Detta värde kallas affektionsvärde. Det bilvärdet gör tyvärr inte att det verkliga så kallade reella värdet på din bil blir högre. Affektionsvärdet kan snarare ställa till det. Exempelvis kanske du blir besviken på en bilhandlares värdering trots att den gjort en korrekt värdering och är villig att betala dig ett högt marknadspris.

Checklista när du ska värdera din bil

När du ska värdera, sälja eller köpa en bil är det en rad punkter som är viktiga att gå igenom. Vi har skapat en pedagogisk och enkel guide för att värdera bil. Genom att följa denna checklista till punkt och pricka så kommer du kunna uppskatta värdet på din bil på egen hand. Sätt en bock för de punkter som är ok och en kommentar för de punkter som avviker. För avvikelser, undersök vad reparation kan kosta. Kostnaden för fel och brister får du väga in i bilens värdering för att kunna beräkna bilens korrekta pris.

Vi delar in besiktningen i tre delar. Utvändig kontroll, invändig kontroll och provkörning.

Invändig värdering av bilen

  1. Backspegel (reglera elektroniskt)
  2. Belysning invändigt (testa alla taklampor)
  3. Blåtand (koppla upp dig via mobiltelefon)
  4. Fönsterhissar (dra ner och upp)
  5. GPS (slå in adress)
  6. Radio (slå på och av)
  7. Servicebok (Stäm av mätarställning och stämplar enligt plan samt kontrollera kamremsbyte)
  8. Signalhornet (tuta)
  9. Tillbehör (extra mattor, lastnät, insynsskydd, dragkrok nyckel, låsbult hjul, servicebok)
  10. Varningslampor (Slå på tändning och se till att varningslampan slocknar)

Provkör för att värdera bilen

  1. AC (Kommer det nedkyld luft)
  2. Bromsar (bromsa med full kraft)
  3. Handbroms (låser sig bilens hjul i en backe)
  4. Ratten (sväng med fullt rattutslag och känn efter vibrationer och missljud)
  5. Stolsvärme (blir sätet varmt)
  6. Värmefläkt (blir det varmt och blåser det med olika styrka)Växlarna (Växla igenom alla växlar)

Utvändig kontroll för bilvärdering

(Lägg i friläge, lås handbroms, ha på motorn, sätt på varningsblinkers och kliv ur bilen)

  1. Blinkers (fungerar båda håll och alla lampor)
  2. Bakljus (lyser alla lampor)
  3. Framlyktor (lyser alla lampor)
  4. Motor (hur låter motorn, lyssna efter missljud eller oregelbundenheter)