Värdera Online

Värdera & Sälj din
elbil med oss

Handlare i Europa betalar
ofta 10.000-tals kr mer

Vi når många handlare i Sverige och Europa

10-20 bud per bil

Vi tar hand om hela försäljningen

Få mer betalt för din elbil

Med GoCar får du ofta mycket bra betalt för din elbil. Varför du får mer betalt för din elbil med oss beror främst på två faktorer. Nummer ett är att vi hittar den bilhandlaren som betalar mest för din elbil.

+35.000 anslutna bilhandlare i Sverige och Europa ger 10-20 bud per bil och 10.000-tals kronor mer betalt jämfört med inbytespriset hos en märkeshandlare. Nummer två är att elbilar från Sverige efterfrågas starkt i Europa i och med den svenska valutakursen.

  • Tusentals bilhandlare budar på din bil
  • Bilhandlare i Europa kan betala mer för din elbil
  • Genomsnitt 10-20 bud per bil
  • Ger 10.000-tals kronor mer betalt för din elbil
Läs mer

Se värderingen direkt online

Genom att fylla i formuläret får du en gratis värdering online. Värderingen av din elbil visas i ett bredare spann. Bilens extrautrustning och skick påverkar dess exakta värde.
När vi hör av oss till dig via telefon kan vi ge dig en mer precis värdering.

Slutligen avgörs elbilens verkliga värde på vår auktionsplattform. Den stora mängd bud vi får per bil visar vad bilhandlarna just nu betalar för din bil. Du väljer själv om du vill sälja din bil till det slutgiltiga budet du får av oss. Vi kan garantera att det bud du får är ett bra marknadsmässigt pris.

  •  Se värdering direkt online.
  • Professionell värdering av fackman via telefon.
  • Värdering och försäljning genom auktion med +35.000 anslutna bilhandlare.
Läs mer

Värdering av elbil idag

Det som avgör värdet på en begagnad elbil idag år 2024 handlar mycket om elbilens batteri och dess skick. Den absolut mest värdefulla delen på en elbil är batteriet. Detta batteri slits ju fler gånger det laddas ur. Vid värdering av en elbil är det alltså centralt att undersöka batteriet. Bilens färddator visar batteriets status. Dagens elbilsbatterier håller ofta minst 10 år men en del även upp till 20 år. Den genomsnittliga batterigarantin från tillverkaren är 8 år. Batteriet fungerar ofta mycket längre än angivna 10-20 år. Det som försämras är att batteriet laddas ur snabbare och inte håller lika lång körsträcka.

Det är främst två faktorer som avgör om elbilens batteri är bättre än ett annat batteri. Den ena faktorn är hur långt du kommer på en laddning. Den andra faktorn är hur många år/ laddningar batteriet håller. När du ska värdera en elbil är detta två faktorer som är mycket viktiga att ha i åtanke för att räkna ut elbilens andrahandsvärde.

” Den absolut mest värdefulla delen på en elbil är batteriet.

Likt en fossildriven bil så är värdeminskningen för en elbil störst de första tre åren. I dagsläget tappar en elbil cirka 50% av sitt värde under denna första tidsperioden. Detta varierar dock bilmodeller emellan. Dyrare elbilsmodeller tappar ofta mindre procentuellt i värde än billigare. Utvecklingen går i en rasande fart och alla elbilar får i snabb takt längre batteritid och lägre nybilspris. Detta påverkar andrahandsvärdet och gör elbilen mer attraktiv som ett alternativ till de fossildrivna bilarna.

Idag är utbudet på elbilar till försäljning i andra hand väldigt litet i förhållande till alla fossildrivna bilar som finns på marknaden. Detta gör att värdet på elbilar i andra hand hålls uppe i pris. Ju fler år som går desto fler elbilar sätts till marknaden. Detta bör medföra att andrahandsvärdet på elbilar sjunker med tiden. Dock kommer det krävas många år innan andrahandsmarknaden för elbilar blir mättat.

” Elbilens låga servicekostnad är en annan viktig faktor.

Det faktum att elbilen är en relativt ny produkt på marknaden gör att det finns en viss osäkerhet i värderingen av en elbil. Ingen kan med säkerhet fastställa hur snabbt en elbil slits och tappar sitt värde. Vi har för lite historisk statistik att gå på. En mycket viktig faktor som talar för ett högt andrahandsvärde för en elbil är de låga driftkostnaderna. 1,5 – 2 kr per mil är inte orimligt vid ett normalt elpris. Elbilens låga servicekostnad är en annan viktig faktor. Då det endast är ett fåtal delar som kan slitas ut på en elbil så bör framtida kostnader för reparationer vara betydligt mindre än för en fossildriven bil. Förutom batteriet är det i stort sett endast bromsar, hjul och hjulupphängning som kan vara i behov av reparation.

Sammanfattningsvis är det flertalet faktorer som kan påverka andrahandsvärdet på en begagnad elbil. Idag är den avgörande faktorn som håller uppe värdet på elbilar det låga utbudet av begagnade elbilar. Många vill köpa en begagnad elbil men det finns få begagnade elbilar som säljs

 

Värdering av elbil i framtiden

För att förstå värderingen av en elbil i framtiden så är det viktigt att förstå hur elbilsmarknaden ser ut idag. Visste du att den totala andelen elbilar som rullar i Sverige idag är en bråkdel av det totala antalet registrerade fossildrivna personbilar? I december 2023 fanns de enligt transportstyrelsen drygt 5,1 miljoner personbilar registrerade i Sverige. Samtidigt fanns det endast drygt 300.000 elbilar registrerade i Sverige. Prognosen för 2024 är enligt Mobility Sweden att det kommer registreras cirka 93.000 nya elbilar. Det innebär att det efter 2024 sammanlagt bör finnas cirka 400.000 elbilar registrerade i Sverige. Det innebär att det efter 2024 bör rulla 7-8% elbilar av den totala bilflottan.

“Det innebär att det efter 2024 sammanlagt bör finnas cirka 400.000 elbilar registrerade i Sverige.

Utvecklingen av ny elbilsförsäljning går dock med en rasande fart. Inom de kommande tio åren kommer nio av tio nyregistreringar av personbilar var laddbara bilar. Enligt branschföreningen Power Circle kommer detta leda till att vi förväntas ha 2.500.000 el och laddhybrider registrerade år 2030. Rimligt att anta är alltså att ungefär varannan bil som rullar på Sveriges vägar om cirka 10 år bör vara en el eller laddhybrid.

Vad innebär det då för värderingen av begagnade elbilar i framtiden? Den frågan är svår att besvara i dagsläget. Den del med högst värde på en elbil är batteriet. Ska batteriet bytas till ett nytt så kostar det idag mycket. Ett batteri håller minst 10 år idag. Med teknikens utveckling så förväntas batterierna hålla i upp till 20 år inom en snar framtid. Samtidigt bör utvecklingen göra att nya batterier blir billigare.

“Med teknikens utveckling så förväntas batterierna hålla i upp till 20 år inom en snar framtid.

Det som gör att en fossildriven bil tappar mycket i värde med tiden beror på dess förbränningsmotor. Tack vare att det inte finns någon förbränningsmotor i en elbil med många rörliga delar som kan slitas ut eller gå sönder så bör en elbil hålla sitt värde mycket längre än en fossildriven bil. Vi kan därmed anta att en elbil i framtiden bör hålla sitt värde längre och vara betydligt enklare att värdera än dagens fossildrivna fordon.

Sälj din elbil till bästa pris – 6 värdefulla tips

Sälj din elbil till bästa pris – 6 värdefulla tips

1.Räkna ut värdeminskningen för elbilar

Det är viktigt att du vet hur mycket din modell av elbil tappar i värde för att kunna sälja den till “rätt” pris. Andrahandsvärdet varierar mycket beroende på modell. Tesla är det bilmärke som har minst värdeminskning där de populäraste modellerna tappar 4-5% per 1.000 mil. Det innebär en halvering i pris efter cirka 14.000-16.000 mil. Många modeller av Hyundai, Kia och Volkswagen tappar cirka 10% i värde per 1.000 mil. Det ger ett halverat värde på cirka 6.000 mil. Utgå från nybilspriset så får du en ungefärlig uppskattning av vilket pris du kan förvänta dig när det är dags att sälja din elbil. Bilens övriga skick är självklart en viktig faktor vid värderingen av din elbil.

2. Undersök priset på marknaden för elbilar

Gör research på marknaden för begagnade elbilar för att få en uppskattning av värdet på den elbil du tänkt sälja. Vad säljs din modell av elbil för hos begagnad bil handlaren? Vad säljs din elbil för på privatmarknaden? Tänk på att de priser du ser i annonserna inte är det slutgiltiga priset bilarna säljs för. Prutmånen gör att värdet på objekten som utannonseras är högre än det slutgiltiga priset.

3.Se över garanti för elbilens batteri

Alla elbilar som säljs nya kommer med något tillverkarna kallar batterigaranti. Denna garanti ligger på 8-12 år idag. Det täcker både en andra och tredje hands försäljning. Inom en snar framtid räknar man med att denna batterigaranti kommer sträcka sig upp till 20 år. Visa köparen att din batterigaranti är giltig när du säljer din elbil. Det ökar värdet på din elbil väldigt mycket.

4.Se till att alla elbilens kablar finns

Säljer du din elbil med fullständiga och fungerande sladdar som krävs för laddning av elbilens batterier så ökar detta värdet på din elbil. Att köpa nya kablar till en elbil är mycket kostsamt och det kan ta en lång tid att få dem levererade. Visa alltid köparen att alla laddkablar finns och att de fungerar. Då kan du räkna med att sälja din begagnade elbil till ett högre pris.

5. Elbilar med lång räckvidd kan säljas dyrare

Batterierna i elbilen slits ju fler gånger de laddas. Med tiden laddar batterierna ur snabbare och du kommer således en kortare sträcka med din elbil. En elbil med batterier som har en lång räckvidd har ett högre värde. När du ska sälja din elbil och har batterier i gott skick kan du visa köparen färddatorn som i detalj loggar batteriets räckvidd i olika situationer. Var inte rädd för att visa batteriets skick. Många undersökningar visar att batteriernas räckvidd håller längre än väntat.

6.Servicebok ifylld enligt plan

Servicekostnaden för en elbil är betydligt lägre än för en elbil. Ofta halva priset. En elbil servad enligt plan ökar värdet på elbilen. Det är viktigt för att garantier ska gälla. Det faktum att servicekostnaden är så pass låg gör att elbilen i långa loppet håller sitt värde längre än en fossilbil. Varför kostnaden för service av elbilen är så pass låg beror på att det är ett fåtal delar som kan slitas ut. Främst handlar det om batteri, bromsar, däck och hjulupphängning. Sälj alltså din elbil servad enligt plan för att få bäst betalt.